Szállás

Erdei szállás a Börzsöny kapujában


A Kismagos Erdei Oktatóközpont és Szállás szeretettel várja vendégeit!

A Kismagos Kismaroson (Börzsönyligeten), a Dunakanyar oldalában és a Börzsöny kapujában található, Budapesttől 55 km-re, 3/4 óra autózásra, vagy vonatutazásra.

Környék: A Központ Börzsönyligeten, a Gál-hegy oldalában, a Csömöle-patak völgyében, gyönyörű természeti környezetben fekszik.
     
 
A sűrű gyertyános-tölgyesben csak öt perc sétára van a mindig bő vizű Testvér-forrás, a patak mohás sziklákkal borított északi szurdokvölgye nagyon vadregényes. Másik irányban bő húsz perc emelkedővel felérhetünk a Nacsapéreg legelőjére, ahonnan az egész Szokolyai medence szántói és legelői beláthatók, távolabb pedig a Magas-Börzsöny hegyeiben, köztük a Csóványosban, délre a Naszály tömbjében gyönyörködhetünk.
 
Egy buszmegállónyit utazva beülhetünk a kenuba és evezhetünk a Kismarosi sziget mellékágai és zátonyai közt, némi sétával a Dunakanyar legszebb panorámájú homokstrandján élvezhetjük a hűsítő hullámokat. Végigtekerhetünk a Dunakanyar méltán legszebb kerékpárútján, a Beatrix királyné úton. Másik irányban felszállva a buszra vagy kisvonatra pedig hamar Királyréten találjuk magunkat, a Magas-Börzsöny legszebb túraútvonalainak kiindulópontjánál.

Helyszín: A Központ egy holdas lekerített erdei hegyoldalon, öles tölgyfák árnyékában fekszik. Az erdei környezetben gazdag madárvilág, énekes rigók, kék cinkék dala, csuszkák és fakopáncsok kopogása hallatszik.
Szarvasbogarak, hőscincérek bújnak ki a mohákkal és taplókkal díszített holtfából, nedves időben foltos szalamandrák csusszannak a lépcsőkön.

Szállás: Négyszemélyes, felújított faházakban alhatunk, 40 férőhely áll rendelkezésre. Ugyanakkor min. 10 főtől tudunk szállást biztosítani. Közösségi épületünkben ebédlő, felszerelt teakonyha (gáztűzhellyel, elektromos tűzhellyel, hűtővel, mikrohullámú sütővel, edényekkel, étkezéshez szükséges eszközökkel stb.) és vizesblokkok használható. A faházak téliesítettek, így egész évben nyitva vagyunk.
A faházakban alváshoz szükséges hálózsákot hozni. Kispárna minden ágyhoz rendelkezésre áll, ugyanakkor javasoljuk, hogy párnahuzatot hozzanak. Igény esetén ágyneműt tudunk biztosítani maximum 10 fő számára - ennek áráról kérjük egyeztessen velünk!

Oktatóépület, eszközpark: Új építésű, fedett terasszal is rendelkező oktatóépületünk nagyszerű lehetőséget nyújt beltéri környezeti nevelési programok tartására és előadások, műhelymunkák, tréningek lebonyolítására.
A 40 férőhelyes terem tetszőlegesen berendezhető, középen hangszigetelt mobilfallal kettéválasztható. Számítógép, projektor, flipchart tábla, diavetítő rendelkezésre áll.

A környezeti nevelési foglalkozásokat évtizedes tapasztalattal összeállított szertár és szakkönyvtár segíti (mikroszkóp, tapogatódoboz, biológiai falitáblák, vízvizsgáló laboratórium, erdei bemutató gyűjtemény, Börzsöny makett, kézműves eszközök, madarász távcsövek).


Kerti lehetőségek: A területen változatos kültéri, oktatást és kikapcsolódást segítő eszközök találhatók, mint például faminta és kéregbemutató fal, tűzrakóhely és kerti játékok (hinták, libikóka stb.).
A Magyar Madártani Egyesület Madárbarát Mintakert tanösvénye is megtekinthető, változatos, madarak által már elfoglalt odúkkal, etetőkkel és madárvédelmi eszközökkel.

  
Étkezés: Önkiszolgáló teakonyha igénybe vehető (az ÁNTSZ szerint közétkeztetésre önállóan nem használható). A közelben két vendéglő működik, mindkettő vállal házhoz szállítást:
Öreg Morgó Étterem (5 perc sétára; oregmorgo.hu)
Patak Vendéglő (www.patakvendeglo.hu)
Megközelítés:
Térkép itt
Tömegközlekedéssel: Vasúton Budapest Nyugati-pályaudvarról vagy Szobról induló vonatokkal Kismaros megállóig utazzunk. Ott szálljunk át a Királyréti Erdei Vasút kisvonatára, vagy a kisvasútmegálló melletti buszmegállóban a Szokolya-Királyrét felé induló buszra. Kisvasúttal vagy busszal is egy megállót kell mennünk, és a Morgónál leszállnunk.
A buszmegálló után közvetlenül balra az első aszfaltúton (Gálhegyi út) kanyarodjunk a hegynek, majd 300 m emelkedés után az aszfaltút első balos hajtűkanyarjában lépjünk egyenesen fölfelé a sárga turistaútra. Ezen a földúton (Láng u.) 30-40 m után elérjük a Központ bejáratát a zöld kerítésnél (Láng u. 4.)

Autóval: Budapest felől Vác után a 12-es úton haladjunk Kismaros irányába, majd Kismarosra beérve rögtön kanyarodjunk be jobbra északra, a Szokolyai útra. A Szokolyai úton hagyjuk el Kismarost, majd a községből kiérve egy erőteljes jobbkanyar után az Öreg Morgó Étterem mögött egy buszmegálló látszik (Morgó).
A buszmegálló után közvetlenül balra az első aszfaltúton (Gálhegyi út) kanyarodjunk a hegynek, majd 300 m emelkedés után az aszfaltút első balos hajtűkanyarjában hagyjuk el azt, egyenesen fölfelé továbbmenve a sárga turistaúton. Ezen a földúton (Láng u.) 30-40 m után elérjük a Központ bejáratát a zöld kerítésnél (Láng u. 4.), ahol parkolhatunk kocsinkkal.

Elérhetőségek:
A Kismagos címe: 2623 Kismaros, Láng u. 4 (térkép itt)
Magosfa Alapítvány (www.magosfa.hu). Irodánk a Kismagosban található.
Tel: 20 984 3946
Email (információ, szállásfoglalás és programrendelés): kismagos@magosfa.hu
  
Kiket várunk:
Erdei iskolánkba és Ökoturisztikai Központunkba a legszélesebb körben várunk minden gyermeket és felnőttet, aki egyetért zöld szemléletünkkel és tanulni vagy kikapcsolódni szeretne a gyönyörű, friss levegőjű természeti környezetben. Nagy szeretettel várunk:
 • Óvodás csoportokat
 • Általános iskolásokat
 • Középiskolásokat
 • Pedagógus csoportokat
 • Egyetemista baráti társaságokat
 • Egyetemi szakmai gyakorlatra, terepgyakorlatra készülőket
 • Ökoturizmust kedvelőket
 • Nyugdíjas csoportokat
 • Túraklubokat
 • Családi és baráti társaságokat (osztálytalálkozók, kisebb esküvők, szülinap, piknik és kerti party)
 • Cégeket, vállalatokat konferencia és rendezvényhelyszínként, csapatépítő tréningekre
 • Olyan táborokat, műhelymunkákat, szakmai tréningeket szervezőket, akik elérhető árú, fővároshoz közeli, de természetes helyszínt keresnek rendezvényük számára.

Látogasson el Ön is a madárdalos Kismagosba, várjuk szeretettel!