Szállás

Erdei szállás a Börzsöny kapujában


A Kismagos Erdei Oktatóközpont és Szállás szeretettel várja vendégeit!

A Kismagos Kismaroson (Börzsönyligeten), a Dunakanyar oldalában és a Börzsöny kapujában található, Budapesttől 55 km-re, 3/4 óra autózásra, vagy vonatutazásra.

Környék: A Központ Börzsönyligeten, a Gál-hegy oldalában, a Csömöle-patak völgyében, gyönyörű természeti környezetben fekszik.
     
 
A sűrű gyertyános-tölgyesben csak öt perc sétára van a mindig bő vizű Testvér-forrás, a patak mohás sziklákkal borított északi szurdokvölgye nagyon vadregényes. Másik irányban bő húsz perc emelkedővel felérhetünk a Nacsapéreg legelőjére, ahonnan az egész Szokolyai medence szántói és legelői beláthatók, távolabb pedig a Magas-Börzsöny hegyeiben, köztük a Csóványosban, délre a Naszály tömbjében gyönyörködhetünk.
 
Egy buszmegállónyit utazva beülhetünk a kenuba és evezhetünk a Kismarosi sziget mellékágai és zátonyai közt, némi sétával a Dunakanyar legszebb panorámájú homokstrandján élvezhetjük a hűsítő hullámokat. Végigtekerhetünk a Dunakanyar méltán legszebb kerékpárútján, a Beatrix királyné úton. Másik irányban felszállva a buszra vagy kisvonatra pedig hamar Királyréten találjuk magunkat, a Magas-Börzsöny legszebb túraútvonalainak kiindulópontjánál.

Helyszín: A Központ egy holdas lekerített erdei hegyoldalon, öles tölgyfák árnyékában fekszik. Az erdei környezetben gazdag madárvilág, énekes rigók, kék cinkék dala, csuszkák és fakopáncsok kopogása hallatszik.
Szarvasbogarak, hőscincérek bújnak ki a mohákkal és taplókkal díszített holtfából, nedves időben foltos szalamandrák csusszannak a lépcsőkön.

Szállás: Négyszemélyes, felújított faházakban alhatunk, 40 férőhely áll rendelkezésre. Ugyanakkor min. 10 főtől tudunk szállást biztosítani. Közösségi épületünkben ebédlő, teakonyha és vizesblokkok használhatók. A faházak téliesítettek, így egész évben várjuk a vendégeket.
A faházakban alváshoz szükséges hálózsákot hozni. Kispárna minden ágyhoz rendelkezésre áll, igény esetén javasoljuk, hogy párnahuzatot hozzanak. A szekrényekben plusz pokrócok használhatók.

Oktatóépület, eszközpark: Új építésű, fedett terasszal is rendelkező oktatóépületünk nagyszerű lehetőséget nyújt beltéri környezeti nevelési programok tartására és előadások, műhelymunkák, tréningek lebonyolítására.
A 40 férőhelyes terem tetszőlegesen berendezhető, középen hangszigetelt mobilfallal kettéválasztható. Számítógép, projektor, flipchart tábla, diavetítő rendelkezésre áll.

A környezeti nevelési foglalkozásokat évtizedes tapasztalattal összeállított szertár és szakkönyvtár segíti (mikroszkóp, tapogatódoboz, biológiai falitáblák, vízvizsgáló laboratórium, erdei bemutató gyűjtemény, Börzsöny makett, kézműves eszközök, madarász távcsövek).


Kerti lehetőségek: A területen változatos kültéri, oktatást és kikapcsolódást segítő eszközök találhatók, mint például faminta és kéregbemutató fal, faxilofon, tűzrakóhely, aszaló és kerti játékok (hiúzfa, hinták, lengőteke).
     A Magyar Madártani Egyesület Madárbarát Mintakert tanösvénye is megtekinthető, változatos, madarak által már elfoglalt odúkkal, etetőkkel és madárvédelmi eszközökkel. 
 
 
Étkezés: Önkiszolgáló teakonyha igénybe vehető (az ÁNTSZ szerint közétkeztetésre önállóan nem használható). A közelben két vendéglő működik, mindkettő vállal házhoz szállítást:
Öreg Morgó Étterem (5 perc sétára; oregmorgo.hu)
Patak Vendéglő (www.patakvendeglo.hu)


Áraink:
Aktuális árainkat itt tekintheti meg: aktuális árak


Megközelítés:
Térkép itt
Tömegközlekedéssel: Vasúton Budapest Nyugati-pályaudvarról vagy Szobról induló vonatokkal Kismaros megállóig utazzunk. Ott szálljunk át a Királyréti Erdei Vasút kisvonatára, vagy a kisvasútmegálló melletti buszmegállóban a Szokolya-Királyrét felé induló buszra. Kisvasúttal vagy busszal is egy megállót kell mennünk, és a Morgónál leszállnunk.
A buszmegálló után közvetlenül balra az első aszfaltúton (Gálhegyi út) kanyarodjunk a hegynek, majd 300 m emelkedés után az aszfaltút első balos hajtűkanyarjában lépjünk egyenesen fölfelé a sárga turistaútra. Ezen a földúton (Láng u.) 30-40 m után elérjük a Központ bejáratát a zöld kerítésnél (Láng u. 4.)

Autóval: Budapest felől Vác után a 12-es úton haladjunk Kismaros irányába, majd Kismarosra beérve rögtön kanyarodjunk be jobbra északra, a Szokolyai útra. A Szokolyai úton hagyjuk el Kismarost, majd a községből kiérve egy erőteljes jobbkanyar után az Öreg Morgó Étterem mögött egy buszmegálló látszik (Morgó).
A buszmegálló után közvetlenül balra az első aszfaltúton (Gálhegyi út) kanyarodjunk a hegynek, majd 300 m emelkedés után az aszfaltút első balos hajtűkanyarjában hagyjuk el azt, egyenesen fölfelé továbbmenve a sárga turistaúton. Ezen a földúton (Láng u.) 30-40 m után elérjük a Központ bejáratát a zöld kerítésnél (Láng u. 4.), ahol parkolhatunk kocsinkkal.

Elérhetőségek:
A Kismagos címe: 2623 Kismaros, Láng u. 4 (térkép itt)
Magosfa Alapítvány (www.magosfa.hu). Irodánk a Kismagosban található.
Tel: 20 984 3946
Email (információ, szállásfoglalás és programrendelés): kismagos@magosfa.hu
  
Kiket várunk:
Erdei iskolánkba és Ökoturisztikai Központunkba a legszélesebb körben várunk minden gyermeket és felnőttet, aki egyetért zöld szemléletünkkel és tanulni vagy kikapcsolódni szeretne a gyönyörű, friss levegőjű természeti környezetben. Nagy szeretettel várunk:
 • Óvodás csoportokat
 • Általános iskolásokat
 • Középiskolásokat
 • Pedagógus csoportokat
 • Egyetemista baráti társaságokat
 • Egyetemi szakmai gyakorlatra, terepgyakorlatra készülőket
 • Ökoturizmust kedvelőket
 • Nyugdíjas csoportokat
 • Túraklubokat
 • Családi és baráti társaságokat (osztálytalálkozók, kisebb esküvők, szülinap, piknik és kerti party)
 • Cégeket, vállalatokat konferencia és rendezvényhelyszínként, csapatépítő tréningekre
 • Olyan táborokat, műhelymunkákat, szakmai tréningeket szervezőket, akik elérhető árú, fővároshoz közeli, de természetes helyszínt keresnek rendezvényük számára.

Látogasson el Ön is a madárdalos Kismagosba, várjuk szeretettel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése